Aphrodite

Η ωραιότερη από τις θεές. Η θεά της αγάπης, της ομορφιάς, της επιθυμίας και όλων των πτυχών της σεξουαλικότητας. Ανήκει στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, όπου και κατοικεί.

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την γέννηση της θεάς Αφροδίτης. Ένας μύθος τη θεωρεί κόρη του Δία και της Διώνης, ενώ ένας άλλος υποστηρίζει ότι γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας και κάποια κομμάτια από τις σάρκες του Ουρανού, μετά τον τραυματισμό του από το γιος του, Κρόνο.

Την ακολουθούσαν πάντοτε οι Χάριτες και οι Ώρες. Όπου περνούσε, προκαλούσε τον έρωτα. Θεοί και άνθρωποι ζητούσαν την εύνοιά της. Ο Πάρης στην Αφροδίτη χάρισε το μήλο της ομορφιάς, που έριξε η Έριδα. Αυτή, για να τον ανταμείψει, τον παρακίνησε να πάει στη Σπάρτη. Εκεί γνώρισε την ωραία Ελένη, την έκλεψε κι έτσι προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο.

Άντρας της ήταν ο θεός Ήφαιστος, αλλά εκείνη τον απάτησε με τον Άρη. Ο Ήφαιστος πληροφορήθηκε την απάτη από τον Ήλιο, που τα βλέπει όλα. Για να τους εκδικηθεί, περιτύλιξε το κρεβάτι τους με αόρατα δίχτυα και όταν συναντήθηκε το ζευγάρι, πιάστηκε μέσα και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ύστερα ο Ήφαιστος κάλεσε όλους τους θεούς να δουν το θέαμα.

Παιδιά της Αφροδίτης και του Άρη είναι ο Δείμος, ο Φόβος, η Αρμονία και ίσως ο Πρίαπος.

Εκτός από τον Άρη η Αφροδίτη αγάπησε και τον Αγχίση, αδελφό του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου. Αγάπησε επίσης και τον Άδωνη. Από τον πρώτο απόκτησε τον Αινεία και για χάρη του βοήθησε τους Τρώες κατά τον Τρωικό πόλεμο.

Η λατρεία της Αφροδίτης ήταν πολύ διαδεδομένη, ιδίως στα λιμάνια, όπου τη θεωρούσαν προστάτιδα των ναυτικών. Το αρχαιότερο και σπουδαιότερο κέντρο λατρείας της ήταν η Κύπρος. Έπειτα τα Κύθηρα, η Κνίδος, η Κόρινθος, η Θήβα, η Αττική, η Σικελία και πολλά άλλα.

Σύμβολά της είναι το περιστέρι, η μυρτιά, το ρόδο. Στα έργα τέχνης εικονίζεται σαν νέα όμορφη, άλλοτε γυμνή και άλλοτε ντυμένη, πότε να λούζεται και πότε να καλλωπίζεται. Συχνά εικονίζεται δίπλα της και ο Έρωτας.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα προϊόντα, που είναι αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη.