ARES

Ο Άρης, νόμιμος γιος του Δία και της Ήρας, είναι ο θεός του πολέμου και ένας από τους 12 αθάνατους του Ολύμπου, ο οποίος κληρονόμησε το πείσμα και την επιμονή της μητέρας του, αλλά και τη μεγαλοπρέπεια του πατέρα του. Η φιλοπόλεμη και προκλητική φύση του Άρη δεν του επέτρεπε να διατηρεί καλές σχέσεις με τους περισσότερους θεούς.

Στην Ιλιάδα, ο πατέρας του, Δίας, του λέει ότι είναι ο πιο μισητός θεός γι’ αυτόν. Η αξία του ως θεός του πολέμου είναι αμφίβολη, καθώς κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, ο Άρης ήταν στην πλευρά των ηττημένων, ενώ η Αθηνά, που συχνά απεικονίζεται στην ελληνική τέχνη ως κάτοχος Νίκης στο χέρι της, ευνόησε τους Έλληνες. Ο Άρης έγινε αφορμή για να διχαστούν οι θεοί του Ολύμπου, αλλά τελικά η Αθηνά για ακόμη μια φορά με τη σοφία και την αρετή της εξέθεσε τα σχέδιά του με τον ίδιο να μην καταφέρνει τελικά τίποτα.

Ο Άρης παίζει σχετικά περιορισμένο ρόλο στην ελληνική μυθολογία, όπως αντιπροσωπεύεται στη λογοτεχνική αφήγηση, αν και αναφέρονται οι πολλές ερωτικές σχέσεις του και οι άφθονοι απόγονοι του. Σύμφωνα με τον Όμηρο, το πάθος του Άρη τον τύφλωσε και τον οδήγησε στη Λήμνο, διεκδικώντας την Αφροδίτη, η οποία ήταν γυναίκα του Ηφαίστου. Ο Ήλιος ήταν αυτός που αποκάλυψε το παράνομο ζευγάρι στον Ήφαιστο, ο οποίος πικραμένος από την ατίμωση που υπέστη, κατασκεύασε αόρατες αλυσίδες. Μόλις τοποθέτησε τις αλυσίδες στο κρεβάτι του, ανακοίνωσε ότι θα έλειπε για λίγες μέρες. Όταν έφυγε, ο Άρης και η Αφροδίτη έπεσαν στην παγίδα που τους είχε στήσει και βρέθηκαν, χωρίς να το καταλάβουν, δεμένοι στο κρεβάτι της αμαρτίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση και το γέλιο στους υπόλοιπους θεούς, πληρώνοντας με τον τρόπο αυτό το τίμημα για τις πράξεις τους.

Στο παρελθόν ο πολεμοχαρής Άρης σκότωσε το γιο του Ποσειδώνα, επειδή βίασε την κόρη του, Αλκίπη. Τότε ο Ποσειδώνας ζήτησε από το συμβούλιο των θεών να δικάσει τον δολοφόνο. Το δικαστήριο τον αθώωσε μεν, αλλά τον υποχρέωσε να υποβληθεί σε καθαρμό και να ζήσει για ένα διάστημα σαν δούλος. Το δικαστήριο συνεδρίασε σε έναν λόφο απέναντι από την Ακρόπολη και αποφάσισαν να δικάζονται όλες οι ποινικές δίκες πάνω σ’ αυτόν τον λόφο, που από τότε πήρε το όνομα Άρειος Πάγος (δηλαδή βράχος του Άρη).

Οι δικαιοδοσίες του Άρη, που εκπροσωπούσε την παρορμητική φύση του πολέμου, αφορούσαν όλα τα πεδία των μαχών. Ο Ολύμπιος θεός μαχόταν είτε πεζός είτε με άρμα που έσερναν τέσσερα άλογα (Φοίβος, Αινίθων, Φλόγιος, Κόναβος). Τον βοηθούσε, επίσης, η Έρις με έμβλημά της έναν αναμμένο πυρσό, η οποία έκανε τις κραυγές των πολεμιστών να πληθαίνουν, όπως και οι Κήρες που προδίκαζαν το αποτέλεσμα.

Τα κυριότερα εμβλήματα του Άρη ήταν το δόρυ και ο αναμμένος πυρσός. 

Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα προϊόντα, που είναι αφιερωμένα στον θεό Άρη.