ΓΑΙΑ

Η Γαία (ποιητική μορφή της λέξης Γη· αρχ. ελλ.: Γαῖα) προϋπήρχε με το Χάος και τον Έρoτα-Φάνη στη δημιουργία του Κόσμου. Η Γαία, στο επίπεδο της Κοσμογονίας, συμβολίζει την υλική πλευρά του Κόσμου και όχι τη Γη. Στον Ησίοδο υπογραμμίζεται η πρωταρχικότητα της Γαίας, διότι από μόνη της γέννησε τα Όρη και τον Πόντο (Παρθενογένεση). Η Γαία αρχίζει να εμφανίζεται στην φαντασία των αρχαίων Ελλήνων σαν το γήινο στοιχείο και σαν ένα τεράστιο πλάσμα από όπου γεννήθηκαν όλα τα υπάρχοντα πάνω στη γη. Μαζί με τα Όρη και τον Πόντο, γέννησε και τον Ουρανό.

Η Γαία παντρεύεται τον Ουρανό και από το γάμο αυτό γεννήθηκε πρώτος ο Ωκεανός, που ήταν ο μεγαλύτερος γιός από τους έξι Τιτάνες και τις έξι Τιτανίδες και ο πιο ισχυρότερος. Έπειτα, η Γαία και ο Ουρανός γέννησαν και άλλα πλάσματα, γιγαντιαία και κάποιες φορές και τερατόμορφα.

Κάποτε ο Ουρανός θέλησε να σταματήσει αυτή την τεκνογονία και κάθε παιδί του, που γεννιόταν, το βύθιζε στα σπλάχνα της μάνας του, τη Γαία ή το έριχνε στα Τάρταρα. Η Γαία θύμωσε, όμως, για αυτή την πράξη του Ουρανού, και ξεσήκωσε εναντίον του το πιο έξυπνο και δυνατό από τα παιδιά της, τον Κρόνο.

Το έργο της αναπαραγωγής του Ουρανού και τη Γαίας συνέχισαν ο Κρόνος και η Ρέα.