ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο Ουρανός (αρχ. ελλ. Οὐρανός) ήταν, κατά την αρχαία Ελληνική μυθολογία, η προσωποποίηση του Ουράνιου θόλου και κυρίαρχος της πρώτης γενιάς στη Γη.

Είναι ένας από τους Πρωτόγεννους, ο γηραιότερος των Θεών των στοιχείων της φύσεως και ο πρωτότοκος γιος της Γαίας, η οποία τον γέννησε την ώρα που κοιμόταν δίπλα στον Έρωτα χωρίς γονιμοποίηση, «για να την περιβάλλει και για να είναι αιώνιος και ασφαλής οίκος των μακάριων θεών», όπως γράφει ο Ησίοδος στη Θεογονία. Ο Ουρανός είναι το πρώτο άρρεν στοιχείο της γης.
Ο Ουρανός και η Γαία έκαναν πολλούς απογόνους: τους Τιτάνες, τρεις Κύκλωπες και τρεις Εκατόγχειρες. Επειδή μισούσε τα παιδιά του και ήθελε να σταματήσει την τεκνογονία αυτή, τα έχωσε στα Τάρταρα, βαθιά στα έγκατα της γης. Αυτή η κακή πράξη τον γέμιζε με ευχαρίστηση, κάτι που εξόργιζε τη Γαία. Κάποια στιγμή η Γαία ανάβλυσε ατσάλινο αδάμαντα, το οποίο και έδωσε στα παιδιά της, για να φτιάξουνε ένα τεράστιο δρεπάνι και να πολεμήσουν τον κακό πατέρα τους. Όμως κανείς δεν είχε το κουράγιο να κάνει αυτό το έγκλημα.

Τότε η ίδια στράφηκε προς έναν εκ των Τιτάνων γιό της, Κρόνο, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που δεν δίστασε. Με την πρώτη ευκαιρία και καθώς ο Ουρανός έπεσε να κοιμηθεί, ο Κρόνος πήρε το δρεπάνι και τον ευνούχισε. Από τις σταγόνες του αίματος, που έπεσαν στη γη γεννήθηκαν οι τρεις Ερινύες, οι Γίγαντες και οι Μελιάδες Νύμφες, οι δαίμονες της εκδίκησης και της βιαιοπραγίας. Από το σπέρμα του αποκομμένου γεννητικού οργάνου, που έπεσε στη θάλασσα γεννήθηκε η Αφροδίτη. Ο Κρόνος κυριάρχησε του Ουρανού, μέχρι που ο γιος του ο Δίας τον καθαίρεσε.