ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία μέσα στους αιώνες. Πήρε το όνομά της από την Κόρκυρα, νύμφη της Αργολίδας και κόρη του Ασωπού ποταμού. Απήχθη από τον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας, στο νησί και γέννησε το γιο του, Φαίακα. Από τότε, ονομάζονταν οι κάτοικοι του νησιού Φαίακες, όπως αναφέρει και ο Όμηρος.

Ένα άλλο όνομα της Κέρκυρας στην αρχαιότητα ήταν Δρεπάνη, λόγω του σχήματος του νησιού.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, το αρχαίο όνομα της Κέρκυρας ήταν Σχερία.
Οι Φαίακες είχαν μετακινηθεί από την Υπερία. Ο Βασιλιάς Ναυσίθοος είχε οχυρώσει την πόλη με τείχη προκειμένου να προστατεύσει τον λαό του από τον Κύκλωπα, που τα λεηλατούσε.
Όταν οι Έλληνες επέστρεφαν από τη κατακτημένη Τροία, ο πιο γνωστός ήρωας, ο πολυμήχανος Οδυσσέας, ξεκίνησε το περιπετειώδες ταξίδι της επιστροφής του για την Ιθάκη, που κράτησε 10 ολόκληρα χρόνια. Ο λόγος αυτής της μεγάλης καθυστέρησης ήταν το αμείλικτο μίσος του Θεού Ποσειδώνα προς τον Οδυσσέα, καθώς ήταν αυτός που τύφλωσε τον γιο του, τον Κύκλωπα Πολύφημο.
Έτσι δημιούργησε θύελλα με σκοπό να καταστρέψει το σκάφος του. Η θεά Αθηνά σταμάτησε τη θύελλα και οδήγησε σκάφος του σε ένα νησί φθάνοντας στην ακτή της Κέρκυρας, όπου και αποκοιμήθηκε.
Ο Αλκίνοος, γιος του Ναυσίθοου, ήταν ο βασιλιάς των Φαιάκων. Η Ναυσικά, η κόρη του, με παρότρυνση της θεάς Αθηνάς στα όνειρά της, πήγε με υπηρέτριες της στο ποτάμι για να πλύνουν τα ρούχα. Βρήκε τον Οδυσσέα και του έδωσε καταφύγιο στο παλάτι. Με τον τρόπο αυτό ο Όμηρος δείχνει ότι η φιλοξενία ήταν πολύ σημαντική για τους Έλληνες από τα αρχαία χρόνια. Ο Οδυσσέας διηγήθηκε τις περιπέτειες του στον βασιλιά Αλκίνοο, ο οποίος του πρόσφερε ένα πλοίο, κατάλληλα εξοπλισμένο, για να ταξιδέψει στην Ιθάκη. Ήταν επίσης ο βασιλιάς που έδωσε καταφύγιο στον Ιάσονα και τους Αργοναύτες, που είχαν κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα, με τη βοήθεια της μάγισσας και πριγκίπισσας της Κολχίδας Μήδειας.
Το όνομα της Κέρκυρας συνδέεται επίσης με τη Γκόργκυρα ή Γοργώ, τη τερατόμορφη Μέδουσα, με τα μαλλιά φίδια που είχε μετέτρεπε όποιον την κοίταζε σε πέτρα. Ο Περσέας με την βοήθεια της θεάς Αθηνάς κατάφερε να την αποκεφαλίσει και από το αίμα της γεννήθηκαν ο Πήγασος (το φτερωτό άλογο) και ο Χρυσάωρας.
Λέγεται επίσης ότι το όνομα Κέρκυρα προέρχεται από τη λέξη κορυφό, από τις δύο κορυφές της πόλης της Κέρκυρας, όπου βρίσκεται το παλιό φρούριο.
Από τους κατοίκους της Κορυφώς, τους Κορυφούς ή Κορφούς, προήλθε στη συνέχεια η λατινογενής ονομασία Corfu, με την οποία είναι γνωστό το νησί έξω από την Ελλάδα.