demeter

Η Δήμητρα είναι μια από τις θεές του αρχαίου ελληνικού πανθέου. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδερφή του Δία, του Ποσειδώνα, του Πλούτωνα, της Ήρας και της Εστίας. Όπως φανερώνει και το όνομά της, η Δήμητρα είναι η μάνα Γη. Η Δήμητρα είναι η θεά της γονιμότητας, η προστάτιδα της γεωργίας και των καλλιεργειών γενικότερα, η θεά της βλάστησης. Η Δήμητρα είναι μια θεά που αφιέρωσε όλη σχεδόν την ζωή της στους ανθρώπους. Σύμβολό της ένα στάχυ και σε ορισμένες περιπτώσεις μία δάδα. 

Η Δήμητρα ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Αδελφή της Ήρας, της Εστίας, του Δία, του Άδη και του Ποσειδώνα. Η γέννηση της ακολούθησε την ίδια μοίρα με των αδελφών της. Ο Κρόνος κατάπινε τα παιδιά τους μόλις γεννιόντουσαν από φόβο μην του πάρουν το θρόνο. Η Ρέα μην αντέχοντας άλλο να χάνει τα παιδιά της, βοήθησε τον μικρότερο, τον Δία, να εκθρονίσει τον Κρόνο με ένα τέχνασμα και να ελευθερώσει τα αδέλφια του από την κοιλιά του πατέρα τους.

Η Δήμητρα ήταν θεά που δεν ήταν γνωστή για τους έρωτες της. Ήταν απόμακρη και ακατάδεκτη, γι´αυτό και οι εραστές της ήταν ολιγάριθμοι. Πρώτοι διεκδικητές της υπήρξαν τα αδέλφια της. Πρώτος ο Δίας, μεταμορφώθηκε σε ταύρο για να ζευγαρώσει μαζί της. Μετανιωμένος για την πράξη του ευνούχισε ένα κριάρι και άφησε τα όργανά του στην αγκαλιά της Δήμητρας ως ένδειξη μεταμέλειας. Εκείνη δέχτηκε τη συγγνώμη του και μερικούς μήνες μετά γέννησε τη μονάκριβη κόρη της Περσεφόνη, την οποία ερωτεύτηκε και άρπαξε ο Πλούτωνας, θεός του κάτω κόσμου. Η Δήμητρα απελπισμένη περιπλανήθηκε αναζητώντας την κόρη της, έως ότου κατέληξε στην Ελευσίνα. Οργισμένη, ανέστειλε τις δυνάμεις της γονιμότητας, προκαλώντας λιμό. Μπροστά στον κίνδυνο αφανισμού της ανθρωπότητας, ο Δίας αποφάσισε να παρέμβει και ο Πλούτωνας συμφώνησε η Περσεφόνη να περνάει έξι μήνες μαζί του στον Άδη και έξι μήνες με τη μητέρα της στον επάνω κόσμο. Η Δήμητρα δίδαξε την τέχνη της γεωργίας στον γιο του βασιλιά της Ελευσίνας Τριπτόλεμο, ο οποίος τη διέδωσε στην ανθρωπότητα. Προς τιμήν της Δήμητρας και της Περσεφόνης τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, τα σημαντικότερα στην αρχαιότητα, καθώς και τα Θεσμοφόρια, γιορτή στην οποία συμμετείχαν μόνο γυναίκες. Λόγω της σημασίας της γεωργίας, η λατρεία της Δήμητρας ήταν ευρύτατα διαδεδομένη, ενώ ολόκληρο το νησί της Σικελίας, όπου έλαβε χώρα η αρπαγή της Περσεφόνης, ήταν αφιερωμένο στις δύο θεές. Ακολούθησε ο έρωτας του Ποσειδώνα για τη θεά. Η Δήμητρα για να γλυτώσει από την πολιορκία του μεταμορφώθηκε σε φοράδα και κρύφτηκε ανάμεσα στα βασιλικά κοπάδια του Όκνιου, γιου του Απόλλωνα. Μόλις ο Ποσειδώνας το αντιλήφθηκε μεταμορφώθηκε σε άλογο και κατάφερε τελικά να ζευγαρώσει μαζί της. Καρποί αυτής της συνεύρεσης ήταν μία κόρη, η Δέσποινα, το όνομα της οποίας δεν έπρεπε ποτέ να προφέρεται, και ένα άλογο με φτερά και μαύρη χαίτη, ο Αρίων.

Η οργή της Δήμητρας για τον βιασμό της από τον Ποσειδώνα, της έδωσε το προσωνύμιο Ερινύα. Ο Δίας για να την κατευνάσει έστειλε τις Νύμφες να τη λούσουν στον ποταμό Λάδωνα, παίρνοντας έτσι το όνομα Λουσία.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα προϊόντα, που είναι αφιερωμένα στην θεά Δήμητρα.